Skip to Content

Φθιώτις

Βορτσέλας, Ιωάννης Γ.
Εκδόσεις Κασταλία
Σελίδες: 524
Έτος Έκδοσης: 1973
Τιμή: 34.50 €
Περιγραφή

Φθιώτις, η προς Νότον της Όθρυος: ήτοι απάνθισμα ιστορικών και γεωγραφικών ειδήσεων από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι των καθ΄ημάς.

Φωτομηχανική έκδοσις του αρχετύπου και προσθήκαι (1907)

Πρόλογος Χαρ. Θ. Μηχιώτη

Δεν περιέχεται ο χάρτης του Μηχιώτη

Περισπούδαστο έργο, πλούσιο σε περιεχόμενο, με δυσεύρετα και πολύτιμα στοιχεία, αρτιότατο για την εποχή του και υποδειγματικό στη σύνθεσή του είναι το βιβλίο "ΦΘΙΩΤΙΣ" του αειμνήστου Ι. Γ. Βορτσέλα. Όταν εκδόθηκε, στα 1907, ήταν ο πρώτος και θεμέλιος λίθος για τη μελέτη και την προβολή αυτής της Ιστορικής γωνίας του ελληνικού χώρου, που υπήρξε προαιώνια εθνική κοιτίδα, μήτρα του ελληνισμού και μεγάλο, μοναδικό σταυροδρόμι στη μακρόχρονη ελληνική ιστορική πορεία. Τόπος με τέτοια ιστορικά προσόντα, η Φθιώτιδα δέχθηκε για πρώτη φορά με το ομώνυμο βιβλίο τις φεγγοβόλες δέσμες από πνευματικές αχτίδες, που φώτισαν για πρώτη φορά την Ιστορική της φυσιογνωμία.
Καρπός υποδειγματικά ευσυνείδητης προσπάθειας, με τη σφραγίδα της ειλικρίνειας στις προθέσεις, με φανερόν το χαρακτήρα της ακαταπόνητης έρευνας και της αυστηρής προσήλωσης στην επιστημονική μέθοδο επεξεργασίας του υλικού, το βιβλίο αυτό στάθηκε ο πρώτος δάσκαλος, που συνειδητοποίησε σ' έναν κύκλο στενόν, τότε, γραμματισμένων Φθιωτών τη φυσιογνωμία της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Η αρχιτεκτονική του είναι θαυμαστή. Πρώτα δίνει τη φυσική γεωγραφία της Φθιώτιδας, ύστερα την ιστορία της από τα πανάρχαια χρόνια ως την εθνική απελευθέρωση με τους αγώνες του '21 και τέλος εκθέτει θέματα οικονομικής και πολιτικής γεωγραφίας του τόπου. Ιδιαίτερη σημασία έχει η μέθοδος που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στη μελέτη της ιστορίας της Φθιώτιδας. Δεν απομονώνει, δεν αφηγείται ξερά και αποσπασματικά τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στο φθιωτικό χώρο. Δημιουργεί το πλαίσιο, υφαίνει τον περίγυρο, απλώνει τον πλατύ καμβά της ελληνικής ιστορίας κι επάνω σ' αυτόν εξιστορεί ανάγλυφα τα γεγονότα αυτά - γεγονότα που είναι συνέχεια ή συνέπεια ή αιτία άλλων γεγονότων του ευρύτερου ελληνικού χώρου. Αξιολογεί, έτσι κατά τρόπον επαγωγικό και αντικειμενικό τα συμβάντα. Εργάζεται με τη μέθοδο του ευσυνείδητου Ιστορικού, χωρίς προκαταλήψεις και αυθαίρετους συλλογισμούς. Αλλιώς, πως θα μπορούσε να αξιολογηθούν αποτελεσματικά οι αποφασιστικές συγκρούσεις που έγιναν στα χώματα που απλώνονται ανάμεσα στην Όθρυ, στο Καλλίδρομο, στην Οίτη και στον Τυμφρηστό, όπως η μάχη των Θερμοπυλών ενάντια στους Πέρσες, η μάχη του Σπερχειού ενάντια στους Βουλγάρους, η μάχη της Αλαμάνας ενάντια στους Τούρκους, για την προάσπιση αυτής της στενής γωνίας αλλά και της Ελλάδας ολόκληρης, από τη βία και το πνευματικό σκοτάδι;

Λεπτομέρειες:
Κατάσταση: Δεύτερο χέρι, Πολύ καλή κατάσταση, Σκληρόδετο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Γλώσσα: ελληνικά
Τιμή: 34.50 € (συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ)

Alternative flash content

You need to upgrade your Flash Player

Get Adobe Flash player

Newsletter

Θέλετε να σας ενημερώνουμε για τις προσφορές μας και να σας στέλνουμε μέσω email τον κατάλογο μας; Γραφθείτε στο newsletter!

«Ιστορίες βιβλίων» από τις Eκδόσεις Καστανιώτη

istoriesbiblion

24 βιβλιοφιλικές ιστορίες

ΕΤ1 - Ενημέρωση

et1 2015

Ο Νικόλας Περδικάρης επισκέπτεται το Παλαιοβιβλιοπωλείο

 

ET1 - Greenteam

Green Team - ET1
δείτε το κομμάτι της εκπομπής που αναφέρεται στο βιβλιοπωλείο μας
Παρασκευή
23
Φεβρουαρίου
2018
Ανατ.: 07.11
Δύση: 18.06
Πρώτο Τέταρτο

Σήμερα Γιορτάζουν
Α' Χαιρετισμοί
Πολυχρόνης, Χρόνης, Πολύκαρπος
Σαν σήμερα...

23 Φεβρουαρίου 1940

Η Γουόλτ Ντίσνεϊ παρουσιάζει την ταινία κινουμένων σχεδίων "Πινόκιο" που βασίζεται στο ομώνυμο γνωστό παραμύθι του Κάρλο Κολόντι.

δείτε και άλλες ημερομηνίες...

Το καλάθι σας


Το καλάθι σας είναι άδειο
  • Διαφήμιση
  • Διαφήμιση