Η Γκρέτα Γκάρμπο, γεννήθηκε ως Γκρέτα Λοβίσα Γκούσταφσον στη Στοκχόλμη της Σουηδίας την 18η Σεπτεμβρίου του 1905. Διάσημη Σουηδο-Αμερικανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου κατά τη διάρκεια της εποχής του Βωβού κινηματογράφου και της Χρυσής εποχής του Χόλιγουντ, θεωρείται μια από τις πιο μυστηριώδεις σταρ της Metro-Goldwyn-Mayer αλλά και του Χόλιγουντ γενικότερα.
Φοίτησε στο περίφημο Βασιλικό Δραματικό Θέατρο της Στοκχόλμης από το 1922 μέχρι το 1924, όπου συνάντησε το σκηνοθέτη Μορίτζ Στίλερ, ο οποίος την εκπαίδευσε στις κινηματογραφικές τεχνικές υποκριτικής, της έδωσε το καλλιτεχνικό της όνομα Γκρέτα Γκάρμπο κι ένα μείζων ρόλο στη βωβή ταινία Gosta Berlings saga (1924), μια μεταφορά του μυθιστορήματος της Σέλμα Λάγκερλεφ. Ο Λούις Μπ. Μάγερ είδε την ταινία σε μια επίσκεψή του στο Βερολίνο, εντυπωσιάστηκε από τη σκηνοθεσία του Στίλερ αλλά πολύ περισσότερο από την ηθοποιία και τη σκηνική παρουσία της Γκάρμπο, και τους κάλεσε στη Metro-Goldwyn-Mayer.
Παρά την τεράστια επιτυχία της ως ηθοποιός βωβών ταινιών, ήταν μία από τους λίγους ηθοποιούς που έκανε τη μετάβαση στις ομιλούσες ταινίες. Η ταινία της Το Φιλί (The Kiss, 1929) ήταν η τελευταία ταινία της MGM χωρίς διαλόγους (είχε μόνο μουσική υπόκρουση και ηχητικά εφέ). Η φωνή της ακούστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη στην ταινία Άννα Κρίστι (Anna Christie, 1930), η οποία διαφημίστηκε με το σλόγκαν “Η Γκάρμπο μιλάει”.
Το 1950, ψηφίστηκε η Καλύτερη Ηθοποιός του Βωβού Κινηματογράφου του Αιώνα (με τη συμπατριώτισα της Ίνγκριντ Μπέργκμαν να αναδεικνύεται Καλύτερη Ηθοποιός του Ομιλόντος Κινηματογράφου) και ανακηρύχθηκε η ομορφότερη γυναίκα που έζησε ποτέ από το Βιβλίο Γκίνες. Το 1954 έλαβε ένα Τιμητικό Όσκαρ “για τις αξέχαστες κινηματογραφικές της ερμηνείες” αλλά δεν παρευρέθηκε στην τελετή για να το παραλάβει. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει πέμπτη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.
Η Γκάρμπο έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής της σε απόλυτη απομόνωση. Πέθανε στο Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης στις 15 Απριλίου 1990, σε ηλικία 84 ετών.
Οι κυριότερες ταινίες της είναι:
-
Η Σάρκα και ο Διάβολος (1927),
-
Άννα Κρίστι (1930) – Υποψήφια για Όσκαρ, το έχασε από τη Ν. Σίρερ
-
Ρομάντζο (1930) – Υποψήφια για Όσκαρ, το έχασε από τη Νόρμα Σίρερ
-
Μάτα Χάρι (1931)
-
Γκραντ Οτέλ (1932)
-
Βασίλισσα Χριστίνα (1933)
-
Το βαμμένο πέπλο (1934)
-
Άννα Καρένινα (1935)
-
Η κυρία με τις καμέλιες (1936) – Υποψήφια για Όσκαρ, το έχασε από τη Λουίζ Ράινερ
-
Νινότσκα (1939) – Υποψήφια για Όσκαρ, το έχασε από τη Βίβιαν Λι
-
Διπρόσωπη γυναίκα (1941) – Η τελευταία της ταινία
Δείτε όλες τις διαθέσιμες καρτ-ποστάλ εδώ.