«Η έρευνα του παρελθόντος των Αγράφων και της Ρεντίνας Καρδίτσας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, φωτίζει άγνωστες πτυχές της ιστορίας ενός σημαντικού κομματιού της ελληνικής γης, απροσπέλαστες στους πολλούς και επιβεβαιώνει το σπουδαίο ρόλο της κωμόπολης και της περιοχής γενικότερα σε όλη τη διάρκεια της ελληνικής ιστορίας…»
Με το νέο αυτό βιβλίο γίνεται, για πρώτη φορά πιστεύουμε, μια συστηματική προσπάθεια καταγραφής της ιστορικής πορείας της Ρεντίνας, μιας πορείας άρρηκτα συνδεδεμένης με την ιστορία των Αγράφων. Για το λόγο αυτό κρίθηκε απαραίτητη η συνεξέτασή τους, ώστε να φωτιστεί και να προβληθεί επαρκώς ο ρόλος της Ρεντίνας στη γενική ιστορία.
Ειδικότερα, στο βιβλίο επιχειρείται μια σύγχρονη και συστηματική προσέγγιση στην ιστορία των Θεσσαλικών Αγράφων και του Δήμου Ρεντίνας από τους αρχαίους χρόνους ως και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ -στο δεύτερο μέρος- παρουσιάζονται με γλαφυρό τρόπο η ζωή, τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων στο παρελθόν και όπως επιβιώνουν μέχρι τις μέρες μας.
Ο αναγνώστης έχει αρχικά τη δυνατότητα να γνωρίσει τον πολιτισμό των Δολόπων, αρχαίων κατοίκων της περιοχής και τα μνημεία που άφησαν, καθώς και τη βυζαντινή περίοδο της ακμής -όταν κτίστηκαν τα κυριότερα μοναστήρια. Το ιδιότυπο καθεστώς των Αγράφων, που διατηρήθηκε επί οθωμανοκρατίας, και οι μετακινήσεις των τοπικών πληθυσμών όπως επιβεβαιώνονται από οθωμανικές πηγές, οι Σχολές των Αγράφων για ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση, η δράση θρυλικών και λιγότερο γνωστών μορφών της προεπαναστατικής περιόδου, του ’21 και των ετών 1954-1881 ζωντανεύουν στις σελίδες του βιβλίου μέσω αρχειακών και άλλων πηγών.
Απαραίτητες κρίθηκαν οι αναφορές στις αντιστασιακές ομάδες που έδρασαν στην κατοχή, τα παράνομα τυπογραφεία μεταφερμένα από τις θεσσαλικές πρωτεύουσες, τη Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ (ή «Σχολή της Ρεντίνας) και ορισμένα κρίσιμα προεμφυλιακά γεγονότα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε τούτο βιβλίο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη προσώπων και γεγονότων που συνήθως διαφεύγουν της γενικής ιστορίας, αλλά των οποίων η αξία θεωρήθηκε μεγάλη αφενός μεν γιατί συνέβαλαν στη διαμόρφωση της ιστορικής πορείας του έθνους, αφετέρου δε γιατί πιστεύουμε ότι για να καταλάβουμε ποιοι είμαστε σήμερα, ως πολίτες αλλά και ως άτομα, χρειάζεται απαραίτητα να στραφούμε με ματιά διεισδυτική και αντικειμενική στο παρελθόν.