Skip to Content

Ο βιογράφος Πλούταρχος

Τσιμπουκίδης, Δημήτρης Ι.
Εκδόσεις Παπαδήμας
Σελίδες: 266
Έτος Έκδοσης: 1987
Τιμή: 8.50 €
Περιγραφή

Ο Πλούταρχος, με το επιβλητικό έργο του, ιδιαίτερα με τους "Βίους Παράλληλους", άφησε βαθιά ίχνη στην ιστορία του γραπτού λόγου.
Για το Χαιρωνό συγγραφέα γράφτηκαν πολλά. Στα Ηθικά και στους Βίους αφιερώθηκαν πολυάριθμες μονογραφίες και άρθρα. Η μελέτη οποιασδήποτε ηθικής πραγματείας ή βιογραφίας συμπλέκεται με την κοσμοαντίληψή του, με το ιστορικό φόντο της εποχής των ηρώων του, με τα έργα των προγενέστερων και των συγχρόνων του, με τις πηγές που αξιοποίησε για τη συγγραφή των Βίων.
Το έργο του Πλούταρχου συνδέεται με τον 1.-2. αι. μ.Χ., εποχή της "ελληνικής αναγέννησης", που χαρακτηρίζεται από αρκετές ιδιομορφίες: ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα της ηθικής, θρησκευτικές αναζητήσεις μέσα στα πλαίσια της παραδοσιακής ειδωλολατρίας, θαυμασμός της ελληνικής αρχαιότητας, προσήλωση στην περιγραφή επιμέρους λεπτομερειών των βιογραφούμενων ηρώων.
Όλα αυτά υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα συγγράμματα του Πλούταρχου και σε αρκετές σύγχρονες έρευνες καθορίζεται η θέση του Χαιρωνού βιογράφου ως εκπρόσωπου της εποχής του. [...]
Ο βιογράφος της αρχαιότητας είναι φυσικό να μη μοιάζει με τους σύγχρονους βιογράφους, οι οποίοι επιχειρούν να σκιαγραφήσουν τους ήρωές τους με περιγραφές και εκτιμήσεις που απέχουν πολύ από τον τρόπο της σκέψης των αρχαίων συγγραφέων. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι να δώσουμε απλώς μια εικόνα του βιογραφικού έργου του Πλούταρχου, αλλά να επιχειρήσουμε μια νέα διερεύνηση, παίρνοντας υπόψη τις πολυάριθμες παραδοσιακές έρευνες, ώστε να καθοριστεί η θέση των Βίων με βάση κυρίως την ελληνιστική παράδοση και να φανεί έτσι η τεράστια εργασία του Χαιρωνού συγγραφέα στην επιλογή των ηρώων του.
Στην προσπάθειά μας αυτή επιδιώξαμε να σταθούμε λιγότερο στις πλευρές εκείνες που, κατά τη γνώμη μας, έχουν αρκετά μελετηθεί, ή ακόμα να αποφύγουμε πολλά γνωστά πράγματα που έχουν σχέση με το θέμα μας. Στις περιπτώσεις αυτές παραπέμπουμε τον αναγνώστη σε άλλα έργα, που δίνουν πιο αναλυτικά το δοσμένο θέμα.

Λεπτομέρειες:
Κατάσταση: Δεύτερο χέρι, Πολύ καλή κατάσταση
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Γλώσσα: ελληνικά
Τιμή: 8.50 € (συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ)

Alternative flash content

You need to upgrade your Flash Player

Get Adobe Flash player

Newsletter

Θέλετε να σας ενημερώνουμε για τις προσφορές μας και να σας στέλνουμε μέσω email τον κατάλογο μας; Γραφθείτε στο newsletter!
Όροι και Προϋποθέσεις

«Ιστορίες βιβλίων» από τις Eκδόσεις Καστανιώτη

istoriesbiblion

24 βιβλιοφιλικές ιστορίες

ΕΤ1 - Ενημέρωση

et1 2015

Ο Νικόλας Περδικάρης επισκέπτεται το Παλαιοβιβλιοπωλείο

 

ET1 - Greenteam

Green Team - ET1
δείτε το κομμάτι της εκπομπής που αναφέρεται στο βιβλιοπωλείο μας
Τρίτη
31
Μαρτίου
2020
Ανατ.: 06.16
Δύση: 18.42
Πρώτο Τέταρτο

Σήμερα Γιορτάζουν
Δεν υπάρχει σήμερα κάποια γνωστή γιορτή
Σαν σήμερα...

31 Μαρτίου 1949

Η επαρχία της Νέας Γης ενσωματώνεται στον Καναδά.

 

δείτε και άλλες ημερομηνίες...

Το καλάθι σας


Το καλάθι σας είναι άδειο
  • Διαφήμιση
  • Διαφήμιση