Skip to Content

Βυζαντινή φιλολογία, τόμοι Α' και Β'

Τα πρόσωπα και τα κείμενα
Δετοράκης, Θεοχάρης Ε.
Εκδόσεις Ιδιωτική
Σελίδες: 1177
Έτος Έκδοσης: 1995
Τιμή: 54.50 €
Περιγραφή
  • Α' τόμος: Προβυζαντινοί και πρωτοβυζαντινοί χρόνοι (περ. 150-527 μ.Χ.), Ηράκλειο Κρήτης 1995, σελ. 574.

Ο παρών τόμος της "Βυζαντινής φιλολογίας" είναι ο πρώτος στη σχεδιαζόμενη τρίτομη έκδοση του όλου έργου. Αρχίζοντας από τους προδρόμους συγγραφείς των προβυζαντινών χρόνων και παρουσιάζοντας παράλληλα τα πρόσωπα και τα έργα της εθνικής και της χριστιανικής γραμματείας των πρώιμων βυζαντινών αιώνων σε μορφή προσωπογραφικής ανθολογίας, ο συγγραφέας αποσκοπεί στο να δώσει μια κατά το δυνατόν πλήρη εικόνα της ελληνόγλωσσης γραμματείας, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη ιστορική περίοδο, όπως είναι εκείνη της μετάβασης από την αρχαία στη βυζαντινή εποχή. Ξεκινώντας από την αρχή ότι τα πνευματικά ζητήματα έχουν μακρότατη περίοδο κυοφορίας και εξέλιξης, ο συγγραφέας πιστεύει ότι μπορούμε να μιλούμε για "Βυζάντιο πριν από το Βυζάντιο", όπως θεωρούμε ότι υπάρχει και "Βυζάντιο πριν από το Βυζάντιο". Για τον λόγο αυτόν παρουσιάζονται στο βιβλίο συγγραφείς με κείμενα πρόδρομα, που προαγγέλλουν τις νέες τάσεις των πνευματικών ενδιαφερόντων και παρέχουν εικόνα της προοδευτικής μετάβασης από τον τύπο του αρχαίου Έλληνα λογίου στον τύπο του Βυζαντινού λογίου, του οποίου κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα είναι η ιδιότητα του χριστιανού και η παιδεία του Έλληνα. Τυπικό χρονικό όριο του τόμου αυτού είναι η ανάρρηση του Ιουστινιανού στο θρόνο της Κωνσταντινούπολης (527). Πριν από τον Ιουστινιανό η εθνική γραμματεία είναι ακόμη ζωντανή και παράγει έργα, ενώ μετά τον Ιουστινιανό οι συγγραφείς είναι πλέον στο σύνολό τους χριστιανοί και η εθνική γραμματεία έχει σιγήσει.

  • Β' τόμος: Από τον Ιουστινιανό έως τον Φώτιο (527-900), Ηράκλειο Κρήτης 2003, σελ. 603.

Ο παρών δεύτερος τόμος της "Βυζαντινής Φιλολογίας" συνεχίζει τον πρώτο και καλύπτει την περίοδο από τον Ιουστινιανό έως τον Φώτιο (527-900 περίπου). Τροποποιώντας τον αρχικό σχεδιασμό του, που προέβλεπε ως όριο του Β΄ τόμου το 1204, ο συγγραφέας έκρινε πραγματικό όριο στην εξέλιξη των βυζαντινών γραμμάτων και της καθόλου πνευματικής ζωής του μεσοβυζαντινού κόσμου είναι ο πατριάρχης Φώτιος. Η παρουσία του στο στερέωμα του Βυζαντίου και η πολυδιάστατη δράση του (πολιτική , εκκλησιαστική, πνευματική), οριοθετεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ή γεγονός την ιστορία της πνευματικής ζωής του Βυζαντίου.
Στα χρονικά όρια του παρόντος τόμου περιλαμβάνονται 83 συγγραφείς. Οι περισσότεροι ανήκουν στη λεγόμενη περίοδο "της μεγάλης σιγής", που, ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι και τόσο μεγάλη ή τόσο σκοτεινή, όσο σχηματικά παρουσιάζεται από τους γραμματολόγους και τους ιστορικούς. Τα μεγάλα πνευματικά αναστήματα των "σκοτεινών αιώνων" (περ. 650 - περ. 850), οι πατριάρχες Γερμανός Α΄ και Νικηφόρος Α΄ , ο Ανδρέας Κρήτης, ο Ιωάννης Δαμασκηνός, ο Κοσμάς ο Μελωδός, ο Ιγνάτιος ο Διάκονος, ο Θεόδωρος Στουδίτης, κ.ά. π., με τη γενναία ελληνομάθεια και την υψηλή ποιότητα της συγγραφικής τους παραγωγής, αποδεικνύουν ότι η ελληνική παιδεία δεν εσίγησε ποτέ. Αν είχε πράγματι σιγήσει επί δύο και περισσότερο αιώνες, θα ήταν μάλλον αδύνατο να αναστηθεί πλέον. Ο Φώτιος δεν υπήρξε ένα μετέωρο που αίφνης φάνηκε στον πνευματικό ορίζοντα. Είναι η εντυπωσιακή κορύφωση μακρότατης πνευματικής εξέλιξης. Ο παρών τόμος απεικονίζει αυτήν την πνευματική πορεία του βυζαντινού ελληνισμού.

Λεπτομέρειες:
Κατάσταση: Δεύτερο χέρι, Πολύ καλή κατάσταση
Τόμοι: 2
Τόπος έκδοσης: Ηράκλειο Κρήτης
Γλώσσα: ελληνικά
Τιμή: 54.50 € (συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ)

Alternative flash content

You need to upgrade your Flash Player

Get Adobe Flash player

Newsletter

Θέλετε να σας ενημερώνουμε για τις προσφορές μας και να σας στέλνουμε μέσω email τον κατάλογο μας; Γραφθείτε στο newsletter!
Όροι και Προϋποθέσεις

«Ιστορίες βιβλίων» από τις Eκδόσεις Καστανιώτη

istoriesbiblion

24 βιβλιοφιλικές ιστορίες

ΕΤ1 - Ενημέρωση

et1 2015

Ο Νικόλας Περδικάρης επισκέπτεται το Παλαιοβιβλιοπωλείο

 

ET1 - Greenteam

Green Team - ET1
δείτε το κομμάτι της εκπομπής που αναφέρεται στο βιβλιοπωλείο μας
Πέμπτη
9
Ιουλίου
2020
Ανατ.: 05.15
Δύση: 19.45
Σελήνη
18 ημερών

Σήμερα Γιορτάζουν
Δεν υπάρχει σήμερα κάποια γνωστή γιορτή
Σαν σήμερα...

9 Ιουλίου 1893

Πραγματοποιείται η πρώτη εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς χωρίς αναισθησία, σε νοσοκομείο του Σικάγου, από τον Ντάνιελ Χέιλ Γουίλιαμς.

δείτε και άλλες ημερομηνίες...

Το καλάθι σας


Το καλάθι σας είναι άδειο

  • Διαφήμιση
  • Διαφήμιση