Skip to Content

Σχέδια εργασίας των ζωγράφων μετά την Άλωση

Ο φάκελος Ανδρέας Ξυγγόπουλου του Μουσείου Μπενάκη
Βασιλάκη, Μαρία, αν. καθηγήτρια Παν. Θεσσαλίας
Εκδόσεις Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη / Μουσείο Μπενάκη
ISBN: 978-960-4776-167-8
Σελίδες: 720
Έτος Έκδοσης: 2015
Τιμή: 21.50 €
Περιγραφή

Με ιδιαίτερη χαρά παραδίδουμε αυτόν τον τόμο με την επιστημονική παρουσίαση του φακέλου του Ανδρέα Ξυγγόπουλου, ο οποίος περιέχει σχέδια εργασίας ζωγράφων μετά την Άλωση και περιλαμβάνεται στις Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη. Συνδυάζοντας την ακαδημαϊκή έρευνα, τη μεταβυζαντινή καλλιτεχνική κληρονομιά και μια σημαντική, αδημοσίευτη στο μεγαλύτερο μέρος της έως σήμερα συλλογή του Μουσείου, ο τόμος υπογραμμίζει τρεις βασικούς τομείς που τίθενται στο επίκεντρο των δεσμεύσεων του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.
Ήδη από τη συγκρότησή του, το Ίδρυμα υποστηρίζει ενεργά την ακαδημαϊκή έρευνα και το έργο μελετητών και επιστημονικών οργανισμών στους τομείς που συνδέονται με την τέχνη, την ιστορία και τον πολιτισμό του αρχαίου, του βυζαντινού και του μεταβυζαντινού κόσμου. Συστηματικά, έχει επίσης συνδράμει -σε πολλαπλό επίπεδο- κορυφαία μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε άλλες χώρες, όχι μόνο καλύπτοντας την καταγραφή, μελέτη και παρουσίαση συλλογών, αλλά και προωθώντας εκπαιδευτικούς και άλλους στόχους. Επιπλέον, από το 2014, η δημιουργία της νέας Λεβεντείου Πινακοθήκης στην καρδιά της Λευκωσίας, με τον ειδικό σχεδιασμό της και τον προσανατολισμό της, συνοψίζει και ταυτόχρονα αναδεικνύει τη σταθερή αφοσίωση του Ιδρύματος στην προαγωγή τόσο της μελέτης της τέχνης όσο και της αισθητικής της απόλαυσης μέσα από μια επιμελημένη μουσειακή προσέγγιση.
Τα σχέδια εργασίας που παρουσιάζονται σε αυτόν τον τόμο θα επιτρέψουν στους αναγνώστες να εκτιμήσουν τον «μηχανισμό» που κρυβόταν πίσω από τη δημιουργία των μεταβυζαντινών εικόνων. Το βιβλίο θα αποτελέσει ακόμη ένα πολύτιμο εργαλείο έρευνας για την επιστημονική κοινότητα, συμβάλλοντας στη μελέτη της μεταβυζαντινής τυπολογίας και εικονογραφίας. Με αυτόν τον τρόπο, θα φωτίσει μια ελάχιστα γνωστή αλλά μοναδικής σημασίας συλλογή σχεδίων εργασίας, που δικαίως θεωρείται ένας από τους πολλούς θησαυρούς του Μουσείου Μπενάκη - ενός σημαντικού και εξαιρετικά δραστήριου ελληνικού μουσείου με διεθνή παρουσία, με το οποίο το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη διατηρεί μια μακρά και γόνιμη συνεργασία.
Θα ήθελα να συγχαρώ τη συγγραφέα Μαρία Βασιλάκη για τούτο το σημαντικό επίτευγμα, καθώς και όλους όσοι συνεργάστηκαν για την ολοκλήρωση αυτού του καλαίσθητου τόμου.
Α. Π. Λεβέντης Πρόεδρος, Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη

Λεπτομέρειες:
Κατάσταση: Πολυτελές σκληρόδετο λεύκωμα, Δεύτερο χέρι, Πολύ καλή κατάσταση, φέρει κουβερτούρα
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Γλώσσα: ελληνικά
Τιμή: 21.50 € (συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ)

Alternative flash content

You need to upgrade your Flash Player

Get Adobe Flash player

Newsletter

Θέλετε να σας ενημερώνουμε για τις προσφορές μας και να σας στέλνουμε μέσω email τον κατάλογο μας; Γραφθείτε στο newsletter!
Όροι και Προϋποθέσεις

«Ιστορίες βιβλίων» από τις Eκδόσεις Καστανιώτη

istoriesbiblion

24 βιβλιοφιλικές ιστορίες

ΕΤ1 - Ενημέρωση

et1 2015

Ο Νικόλας Περδικάρης επισκέπτεται το Παλαιοβιβλιοπωλείο

 

ET1 - Greenteam

Green Team - ET1
δείτε το κομμάτι της εκπομπής που αναφέρεται στο βιβλιοπωλείο μας
Δευτέρα
27
Μαΐου
2019
Ανατ.: 05.12
Δύση: 19.32
Τελευταίο Τέταρτο

Σήμερα Γιορτάζουν
Ιωάννης ο Ρώσσος
Σαν σήμερα...

27 Μαΐου 1703

Ο Μέγας Πέτρος ιδρύει την Αγία Πετρούπολη και την ανακηρύσσει πρωτεύουσα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

δείτε και άλλες ημερομηνίες...

Το καλάθι σας


Το καλάθι σας είναι άδειο
  • Διαφήμιση
  • Διαφήμιση