Skip to Content
Σκάκι

chess2Κάθε ένα από τα πιόνια (πεσσοί) ανήκει σε κάποιο είδος που έχει τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο κίνησης και αιχμαλώτισης αντιπάλων κομματιών. Συγκεκριμένα έχει οκτώ στρατιώτες, δύο πύργους, δύο ίππους, δύο αξιωματικούς, μία βασίλισσα και έναν βασιλιά. Όταν ο βασιλιάς απειλείται και δεν υπάρχει νόμιμη κίνηση διάσωσης (ματ) το παχνίδι τελειώνει. Ας σημειωθεί ότι το ματ καθιστά την αιχμαλώτιση του βασιλιά περιττή καθώς αποτελεί το τέλος του παιχνιδιού. Το σκάκι δεν είναι ένα τυχερό παιχνίδι.

Μια παραλλαγή του παιχνιδιού υπήρχε και στο Βυζάντιο με την ονομασία Ζατρίκιο. Η λέξη ζατρίκιο προέρχεται από την Περσική σατράνζ, η οποία προήρθε από την Ινδική σατουράνγκα, που έχει  ρίζα την σανσκριτική και περσική λέξη σαχ, που σημαίνει βασιλιάς. Από την περσική προήλθαν και οι ευρωπαϊκές ονομασίες του παιχνιδιού: scacco στα ιταλικά, chess στα αγγλικά, echecs στα γαλλικά.

Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την ιστορία του σκακιού και της εθνικότητάς του. Η επικρατέστερη είναι ότι το σκάκι ξεκίνησε από την Ινδία τους πρώτους μ.Χ αιώνες. Στη δυτική Ευρώπη διαδόθηκε κατά τον 9ο αιώνα από τους Άραβες και απέκτησε τους κανόνες από τον 15ο αιώνα και γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη τον 19ο αιώνα όπου ξεκινούν και οι πρώτες διοργανώσεις πρωταθλημάτων. Το 1924 ιδρύεται και η Διεθνής Σκακιστική chess3Ομοσπονδία FIDE (Fédération Internationale des Échecs) η οποία και έθεσε τους κανόνες των αγώνων και πρωταθλημάτων.

Μεγάλοι πρωταθλητές στο σκάκι υπήρξαν οι: Μιχαήλ Μποτβίννικ, Τίγκραν Πετροσιάν, Μπόμπι Φίσερ, Ανατόλι Κάρποφ, Γκάρι Κασπάροφ, Βλαντιμίρ Κράμνικ.

Ιστορική είναι η αναμέτρηση για την ανάδειξη παγκόσμιου πρωταθλητή που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1984 μεταξύ των Κάρποφ και Κασπάροφ, διήρκησε 5 μήνες και διακόπηκε όταν ο πρόεδρος της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας σταμάτησε τον αγώνα με την αιτιολογία ότι η μεγάλη διάρκεια του αγώνα καταπονούσε την υγεία των παικτών. Η “μάχη” επαναλήφθηκε 25 χρόνια μετά, δηλαδή το 2009, από την οποία νικητής αναδείχθηκε ο Κασπάροφ.

Την περίοδο 1993 - 2006  υπήρχε διαφωνία στον  σκακιστικό κόσμο για το ποιός είναι ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Ο κύριος λόγος αυτής της διαφωνίας  προήλθε από το γεγονός ότι έως τις αρχές της δεκαετίας του '90, ο τίτλος του Παγκόσμιου Πρωταθλητή καθοριζόταν από μεμονωμένα ματς διψήφιου αριθμού παρτίδων μεταξύ του κατόχου του τίτλου και ενός διεκδικητή, ο οποίος είχε προηγουμένως αποκτήσει το δικαίωμα να αναμετρηθεί μαζί του κερδίζοντας στον κύκλο του Τουρνουά των Υποψηφίων. Σε όλες τις παρτίδες ακολουθούνταν η μακρά διάρκεια χρόνου. Οι διοργανώσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας  από το 1997 και μετά διεξάγονταν με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 100 παικτών με σύστημα νοκ-άουτ, οι δε παρτίδες είχαν υποχρεωτικά αρκετά μικρότερη διάρκεια. Στο τέλος κάθε γύρου, οι ισοπαλίες μεταξύ παικτών επιλύονταν με πολύ γρήγορες παρτίδες (διάρκειας μερικών λεπτών) ράπιντ ή μπλιτς. Πολλοί θεώρησαν ότι το σύστημα αυτό δεν ήταν το πιο αντικειμενικό στην ανάδειξη του καλύτερου παίκτη. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα  του 2005 η FIDE προσπάθησε να επιλύσει τα προβλήματα αυτά εισάγοντας ένα νέο τρόπο ανάδειξης του Παγκόσμιου Πρωταθλητή με τη συμμετοχή μικρού αριθμού κορυφαίων παικτών σε τουρνουά διπλών παρτίδων. (Περισσότερα βιβλία εδώ).

Διαβάστε:

Ταξινόμηση:
The encyclopedia of chess
Golombek, Harry (Editor)
Εκδόσεις Batsford (1977)
Τιμή: 18.50€
Πως θα μάθετε καλύτερο Σκάκι Νο 2
Για προχωρημένους
O' D. Alexander, C. H. / Beach, T. J.
Εκδόσεις Κονιδάρης (1981)
Τιμή: 8.50€
The endings in modern theory and practice
Griffiths, P. C.
Εκδόσεις G.Bell & Sons (1976)
Τιμή: 14.50€
Pawn Endings
Averbakh, Yuri/ Maizelis Ilya
Εκδόσεις Batsford (1974)
Τιμή: 22.50€
The game of chess
Golombek, Henry
Εκδόσεις Penguin Books (1965)
Τιμή: 5.00€
Theorie des finales de partie
Version francais redigee par Guy Monniez
Averbach, Youri
Εκδόσεις Payot (1972)
Τιμή: 8.50€
Centre Game and Danish Gambit
Pickett, L. M.
Εκδόσεις The Chess Player (1976)
Τιμή: 17.00€

Alternative flash content

You need to upgrade your Flash Player

Get Adobe Flash player

Newsletter

Θέλετε να σας ενημερώνουμε για τις προσφορές μας και να σας στέλνουμε μέσω email τον κατάλογο μας; Γραφθείτε στο newsletter!
Όροι και Προϋποθέσεις

«Ιστορίες βιβλίων» από τις Eκδόσεις Καστανιώτη

istoriesbiblion

24 βιβλιοφιλικές ιστορίες

ΕΤ1 - Ενημέρωση

et1 2015

Ο Νικόλας Περδικάρης επισκέπτεται το Παλαιοβιβλιοπωλείο

 

ET1 - Greenteam

Green Team - ET1
δείτε το κομμάτι της εκπομπής που αναφέρεται στο βιβλιοπωλείο μας
Τρίτη
26
Οκτωβρίου
2021
Ανατ.: 06.47
Δύση: 17.30
Σελήνη
19 ημερών

Σήμερα Γιορτάζουν
Δημήτριος, Δήμητρα
Σαν σήμερα...

26 Οκτωβρίου 1957

Πεθαίνει στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας ο Νίκος Καζαντζάκης σε ηλικία 74 ετών.

δείτε και άλλες ημερομηνίες...

Το καλάθι σας


Το καλάθι σας είναι άδειο
  • Διαφήμιση