Skip to Content
Θεσσαλικό Ημερολόγιο

Ο 1ος τόμος του «Θεσσαλικού Ημερολογίου» κυκλοφόρησε του 1980. Εκδότης του ο Κώστας Σπανός από το Στόμιο και διευθυντής ο Δημήτριος Αγραφιώτης από την Αγυιά. Στις πρώτες σελίδες του αναφέρονταν ότι το περιοδικό είχε ανταποκριτές στη Λάρισα, το Βόλο, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, τα Γρεβενά και τον Αλμυρό. Ο τόμος είχε 144 σελίδες γεμάτες ιστορία, λαογραφία, διηγήματα, μελέτες, ποίηση και στο τέλος υπήρχε κριτική βιβλίων και ιστορική θεσσαλική βιβλιογραφία. Συνεργάτες του καταξιωμένα ονόματα στον τομέα της ιστορίας και της λογοτεχνίας απ’ όλη την περιοχή του θεσσαλικού χώρου. Στα προλογικά του πρώτου αυτού τόμου οι συντελεστές της έκδοσης κατέθεσαν με απλότητα και σαφήνεια τους στόχους και τις επιδιώξεις τους: «Αποτολμούμε την έκδοση γιατί διαπιστώνουμε ότι η προσπάθεια για την έρευνα του θεσσαλικού χώρου έγινε κύρια φροντίδα πολλών νέων ικανών επιστημόνων, οι οποίοι αγκάλιασαν την ιστορία και τη λαογραφία της Θεσσαλίας και ασχολούνται με μεράκι, επιμονή και σύστημα με τη συγγραφή μικρών και μεγάλων μελετών. Το πρόβλημα της πνευματικής στέγης για τους εργάτες αυτούς του πνεύματος προβάλλει άμεσο και καθοριστικό για την απρόσκοπτη συνέχεια της προσπάθειάς τους».

Μετά τον 3ο τόμο παραιτήθηκε από τη διεύθυνση του περιοδικού ο Δημήτρης Αγραφιώτης και εδώ και μερικά χρόνια τη διεύθυνση ανέλαβε ο γιος Σπανός, ο Βασίλης. Η έκδοση κυκλοφορεί κάθε εξάμηνο. Μόνον οι τέσσερις πρώτοι τόμοι ήταν ετήσιοι.

thessaliko big

Ο Κώστας Σπανός γεννήθηκε στη Δεσκάτη το 1943. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης και υπηρέτησε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από το 1965 έως το 1997, ως διευθυντής τα τελευταία εννέα έτη.

Από το 1968 ασχολείται με την Ιστορία της Θεσσαλίας, ερευνώντας σε πολλά αρχεία. Με βάση τις έρευνές του αυτές έχει δημοσιεύσει, μέχρι τώρα, 452 μελέτες και άρθρα  στα περιοδικά Στερεά Ελλάς, Θρακικά Χρονικά, Μακεδονικό Ημερολόγιο, Διαγώνιος, Μακεδονική Ζωή, Μακεδονικά, Ελιμειακά, Ηπειρωτική Εστία, Ηπειρωτικό Ημερολόγιο, Ηπειρωτικά Χρονικά, Μετέωρα, Περραιβία, Θεσσαλική Εστία, Λαρισαϊκά Γράμματα, Πανθεσσαλικά Γράμματα, Θεσσαλικό Ημερολόγιο, Ελασσονίτικα Γράμματα, Δάοχος, Ξηροκρανιώτικα, Καρδιτσιώτικα Χρονικά, Γνώση και Γνώμη, Τρικαλινό Ημερολόγιο, Τρικαλινά, Ασκληπιός, Αρχείο Θεσσαλικών Μελετών, Κείμενα του Βόλου, Έλευσις, Μαγνησία, Δελτίον της Oθρυος, Σκιάθος, Δευκαλίων ο Θεσσαλός, Φθιωτικά Χρονικά, Υπάτη, Χρονικά του Δομοκού, Φθιωτική Σκέψη, Ελληνική Διαλεκτολογία, Ονόματα, Παρνασσός, Μικρασιατικά Χρονικά, Aιολικά Γράμματα, Εκπαιδευτική Κιβωτός και  Δέλτος και σε πολλές τοπικές εφημερίδες.

Για τις γλωσσικές και λαογραφικές μελέτες του τιμήθηκε με  έναν έπαινο (1968) και δύο βραβεία (γ΄ κατηγορίας, το 1971, και β΄ κατηγορίας, το 1977) από το Κέντρο ΄Ερευνας της Ελληνικής Λαογραφίας και την  Γλωσσική  Εταιρεία της Ακαδημίας και με έναν έπαινο από τον «Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου» (1978). To 2000 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την πολυετή ενασχόλησή του με την Θεσσαλική Ιστορία και την έκδοση του   Θεσσαλικού Ημερολογίου.
Είναι μέλος του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας και της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας. Έχει συμμετάσχει σε 127 επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες με ισάριθμες ανακοινώσεις, παρουσιάζοντας θεσσαλούς αγωνιστές του 1821, διαλυμένους οικισμούς της Θεσσαλίας, ονόματα και επώνυμα των Θεσσαλών, από τον 16ο αιώνα και εξής, και ιστορικά στοιχεία για θεσσαλικούς οικισμούς. Έχει δώσει πολλές διαλέξεις, σε πόλεις και χωριά της Θεσσαλίας, παρουσίασε θεσσαλικά θέματα από ραδιοφωνικούς σταθμούς και βιβλία θεσσαλών συγγραφέων και έχει διδάξει θεσσαλική ιστορία σε πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια.

Από τις πρωταρχικές επιδιώξεις της σύνταξης του περιοδικού, δηλ. του Κώστα Σπανού ήταν η εξαντλητική ιστορική έρευνα του θεσσαλικού χώρου, μια επίμονη και επίπονη προσπάθεια αναζήτησης πρωτογενούς αρχειακού υλικού, άγνωστου και ανεκμετάλλευτου, το οποίο λανθάνει σε βιβλιοθήκες και αρχειακές συλλογές της χώρας μας και του εξωτερικού. Αυτά σηματοδοτούν το τιτάνιο στην κυριολεξία έργο που επιτέλεσε αθόρυβα ο Κώστας Σπανός, ένα έργο στο οποίο οι ιστορικοί του μέλλοντος θα ανατρέχουν συχνά.

Μέσα από το «Θεσσαλικό Ημερολόγιο» αναδείχθηκαν νέοι ιστορικοί ερευνητές, επιστήμονες και ερασιτέχνες, οι οποίοι θα συνεχίσουν τη γόνιμη πορεία που ξεκίνησε το περιοδικό.

65 τόμοι έχουν συνολικά κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, 20.000 πυκνογραφημένες σελίδες γεμάτες από θεσσαλική ιστορία απαρτίζουν συνολικά τους 65 τόμους. 5.500 αφορούν αποκλειστικά στη Λάρισα και το νομό της, χωρίς να υπολογίσουμε βέβαια και την αναφορά που γίνεται για την πόλη και σε άλλα κείμενα που αφορούν ολόκληρη στη Θεσσαλία. 285 Έλληνες συνεργάτες-ερευνητές, 87 ξένοι και 60 μεταφράσεις ξένων έργων παρέλασαν από τις σελίδες του και πάνω από 1.370 δημοσιεύματα βρήκαν πνευματική στέγη.

Τον Δεκέμβριο του 2000 η Ακαδημία Αθηνών απένειμε βραβείο στον εκδότη του «Θεσσαλικού Ημερολογίου» Κώστα Σπανό και τον Δεκέμβριο του 2001 ο Δήμος Λαρισαίων, μέσω της αντιδημαρχίας Πολιτισμού, του προσέφερε αναμνηστική πλακέτα για την πολυσχιδή του δράση.

Δείτε όλα τα διαθέσιμα τεύχη του «Θεσσαλικού Ημερολογίου» εδώ.

Πηγές: eleftheria.gr, Όμιλος Φίλων της Θεσσαλινκής Ιστορίας

Διαβάστε:

Ταξινόμηση:
Θεσσαλικό Ημερολόγιο, τόμος 27ος
Περιοδική Έκδοση για την Ιστορία της Θεσσαλίας

Εκδόσεις Κώστας Σπανός (1995)
Τιμή: 12.50€
Θεσσαλικό Ημερολόγιο, τόμος 9ος
Περιοδική Έκδοση για την Ιστορία της Θεσσαλίας

Εκδόσεις Κώστας Σπανός (1986)
Τιμή: 14.50€
Θεσσαλικό Ημερολόγιο, τόμος 7ος
Περιοδική Έκδοση για την Ιστορία της Θεσσαλίας

Εκδόσεις Κώστας Σπανός (1984)
Τιμή: 14.50€
Θεσσαλικό Ημερολόγιο, τόμος 6ος
Περιοδική Έκδοση για την Ιστορία της Θεσσαλίας

Εκδόσεις Κώστας Σπανός (1984)
Τιμή: 14.50€
Θεσσαλικό Ημερολόγιο, τόμος 3ος
Περιοδική Έκδοση για την Ιστορία της Θεσσαλίας

Εκδόσεις Κώστας Σπανός (1982)
Τιμή: 18.50€

Alternative flash content

You need to upgrade your Flash Player

Get Adobe Flash player

Newsletter

Θέλετε να σας ενημερώνουμε για τις προσφορές μας και να σας στέλνουμε μέσω email τον κατάλογο μας; Γραφθείτε στο newsletter!
Όροι και Προϋποθέσεις

«Ιστορίες βιβλίων» από τις Eκδόσεις Καστανιώτη

istoriesbiblion

24 βιβλιοφιλικές ιστορίες

ΕΤ1 - Ενημέρωση

et1 2015

Ο Νικόλας Περδικάρης επισκέπτεται το Παλαιοβιβλιοπωλείο

 

ET1 - Greenteam

Green Team - ET1
δείτε το κομμάτι της εκπομπής που αναφέρεται στο βιβλιοπωλείο μας
Τρίτη
19
Οκτωβρίου
2021
Ανατ.: 06.40
Δύση: 17.39
Σελήνη
13 ημερών

Σήμερα Γιορτάζουν
Δεν υπάρχει σήμερα κάποια γνωστή γιορτή
Σαν σήμερα...

19 Οκτωβρίου 2003

Θάνατος του ισπανού συγγραφέα Μανουέλ Βάσκεθ Μονταλμπάν.

δείτε και άλλες ημερομηνίες...

Το καλάθι σας


Το καλάθι σας είναι άδειο
  • Διαφήμιση