Skip to Content

Η εκπαίδευση στη Δυτική και Βόρεια Μακεδονία 1840-1914

Ηλιάδου - Τάχου, Σοφία
Εκδόσεις Ηρόδοτος
Σελίδες: 568
Έτος Έκδοσης: 2001
Τιμή: 28.00 €
Περιγραφή

Από τα αρχεία των μητροπόλεων Σερβίων-Κοζάνης, Σισανίου, Καστοριάς, Μογλενών, Πελαγονίας, Πρεσπών και Αχριδών: Συμβολή στην ιστορία της εκπαίδευσης του μείζονος μακεδονικού χώρου.

Η ιστορία της εκπαίδευσης είναι ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της επιστήμης, αφού σχετίζεται άμεσα με την πολιτισμική παρουσία μας ως έθνους. Στη σύγχρονη Ελλάδα όμως, στην οποία όλες οι αξίες υφίστανται τη διαβρωτική επενέργεια της λήθης ή της αβελτηρίας, η ενασχόληση με την ιστορία της εκπαίδευσης του μείζονος Ελληνισμού δεν αντιμετωπίστηκε -με ελάχιστες βέβαια εξαιρέσεις- με τη δέουσα περίσκεψη. Αρκεστήκαμε και σε αυτήν, όπως και σε πλείστες όσες των περιπτώσεων, στην εξιστόρηση της εκπαίδευσης του ελλαδικού κρατιδίου. Αφήνοντας έξω από το αντικείμενο των ενδιαφερόντων μας περιοχές όπως η Μακεδονία, στην οποία το θαύμα της ελληνικής παιδείας, προσαρμοσμένο σε θεσμοθετημένους άξονες διαμορφωμένους από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ενταγμένους στα πλαίσια των οθωμανικών μεταρρυθμίσεων, διασφάλισε τη συνοχή και τη συνέχεια του ελληνισμού. Ή, ακόμη χειρότερα, αφήσαμε ανεκμετάλλευτα τα αρχεία, τις πηγές και τα μνημεία του λόγου, δεν αποτινάξαμε από πάνω τους τη σκόνη που τα τύλιγε και αποδυθήκαμε στην κατασκευή μιας μυθοποιημένης εκδοχής της ιστορίας, που υπηρέτησε εκμαυλιστικές προπαγάνδες και άνομες σκοπιμότητες. Κι όμως, η ιστορία ήταν πάντα εκεί παρούσα, διαβάζαμε τα ίχνη της στα κιτρινισμένα φύλλα των μαθητολογίων, στα γκρίζα από την πολυκαιρία εκπαιδευτικά εγχειρίδια του τέλους του περασμένου αιώνα, στα διοριστήρια ενδεικτικά των "δημοδιδασκάλων" και των "διδασκαλισσών", στις επιστολές των εφόρων, τα χειρόγραφα "Ωρολόγια προγράμματα". Αυτά τα ίχνη μέσα στο χρόνο ανιχνεύει με σεβασμό το βιβλίο αυτό. Και η βασική του ίσως συνεισφορά είναι ότι οριοθετεί ένα εκπαιδευτικό σύστημα που διαμορφώνεται στη βάση των αποκεντρωμένων κοινοτικών δομών, κόντρα στον ισοπεδωτικό συγκεντρωτισμό της εκπαιδευτικής πολιτικής του Ελληνικού Βασιλείου, ένα εκπαιδευτικό σύστημα που ισορροπεί ανάμεσα σε δύο εθνικά κέντρα, την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη, ενώ παράλληλα σέβεται τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Πατριαρχική ή κοινοτική η εκπαίδευση του μακεδονικού ελληνισμού της ύστερης τουρκοκρατίας, τόσο των περιοχών εκείνων που είχαν την τύχη να ενσωματωθούν αργότερα στο ελληνικό κράτος, όσο και των περιοχών εκείνων που εντάχθηκαν στη συλλογική μνήμη ως "αλησμόνητες πατρίδες" και κοιτίδες του ελληνισμού, αποτελεί τη βάση της πνευματικής μας παράδοσης. Και ως τέτοια αξίζει να τύχει της αναγκαίας προσοχής. Γιατί οι λαοί που αγνοούν το παρελθόν τους δυναμιτίζουν το μέλλον τους

Λεπτομέρειες:
Κατάσταση: Δεύτερο χέρι, Πολύ καλή κατάσταση
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Γλώσσα: ελληνικά
Τιμή: 28.00 € (συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ)

Alternative flash content

You need to upgrade your Flash Player

Get Adobe Flash player

Newsletter

Θέλετε να σας ενημερώνουμε για τις προσφορές μας και να σας στέλνουμε μέσω email τον κατάλογο μας; Γραφθείτε στο newsletter!
Όροι και Προϋποθέσεις

«Ιστορίες βιβλίων» από τις Eκδόσεις Καστανιώτη

istoriesbiblion

24 βιβλιοφιλικές ιστορίες

ΕΤ1 - Ενημέρωση

et1 2015

Ο Νικόλας Περδικάρης επισκέπτεται το Παλαιοβιβλιοπωλείο

 

ET1 - Greenteam

Green Team - ET1
δείτε το κομμάτι της εκπομπής που αναφέρεται στο βιβλιοπωλείο μας
Παρασκευή
12
Αυγούστου
2022
Ανατ.: 05.40
Δύση: 19.19
Πανσέληνος
Παγκόσμια Ημέρα της Νεότητας
Σήμερα Γιορτάζουν
Δεν υπάρχει σήμερα κάποια γνωστή γιορτή
Σαν σήμερα...

12 Αυγούστου 30 π.Χ.

Θάνατος της βασίλισσας της Αιγύπτου, Κλεοπάτρας.

δείτε και άλλες ημερομηνίες...

Το καλάθι σας


Το καλάθι σας είναι άδειο
  • Διαφήμιση