Skip to Content

ΝΕΡΙΤ - Τα Στέκια «Το παλαιοβιβλιοπωλείο»

 

Τα Στέκια «Το παλαιοβιβλιοπωλείο»
ΝΕΡΙΤ, 13 Μαΐου 2015
Σκηνοθέτης: Νίκος Τριανταφυλλίδης

Τα βιβλία που στριμώχνονται άναρχα στα ράφια ενός παλαιοβιβλιοπωλείου ανοίγουν διαλόγους. Συγγραφείς παλαιότερων και νεότερων εποχών, λησμονημένοι και αναγνωρισμένοι, νεκροί ή ζωντανοί, «συνομιλούν» με τους αναγνώστες τους. Βασική συνθήκη πραγμάτωσης αυτής της ιερής επικοινωνίας είναι η μύηση στην υπέρτατη ιεροτελεστία: εκείνη της αφής, της όσφρησης, της περιπλάνησης στο βιβλίο και τον κόσμο που περικλύει εντός του.
Στο παλαιοβιβλιοπωλείο δεν υπάρχει χρόνος ή μάλλον λειτουργεί με τους δικούς του ρυθμούς. Κρίνεται αναγκαίο να τον αγνοήσεις παραδομένος στη μαγεία του βιβλίου και των σελίδων του, κατακτώντας έτσι την αθανασία που ζει μέσα σε αυτά. Κι αυτό γιατί οι χώροι του παλαιοβιβλιοπωλείου είναι κιβωτοί που διασχίζουν τον χρόνο μέσα στο «αρχιπέλαγος της γραφής το οποίο σηκώνει κύματα γνώσης, φαντασίας και εμπειρίας».
Κάθε βιβλίο παγιδεύει το στιγμιότυπο μιας ζωής και δημιουργεί γοητευτικές και παράξενες διαδρομές. Από την σύλληψη και την γέννηση του, μέχρι την βιβλιοδεσία του, την άφιξή του στην προθήκη μιας βιβλιοθήκης και τα χέρια του αναγνώστη. Κι από εκεί, με τη σειρά του στα ράφια του παλαιοβιβλιοπωλείου αναζητώντας τον επόμενο αναγνώστη. Ο κατεξοχήν χώρος για τους βιβλιόφιλους παραμένει πάντα ανοιχτός σε συλλέκτες, μελετητές, απλούς εξερευνητές μοναδικών στιγμών που εκκινούν από την τυχαία αφή, την απλή περιέργεια ή την βαθύτερη ανάγκη για την κατάκτηση γνώσης και σπάνιων συγκινήσεων.
Οι «εμπλεκόμενοι» με το βιβλίο απ’ όπου κι αν προέρχονται δεν το αντιμετωπίζουν σαν ένα «καταναλωτικό προϊόν» αλλά σαν ένα φάρμακο της ψυχής και μια άυλη, υπέρτατη συναισθηματική αξία που είναι δύσκολο να αποτιμηθεί. «Ίσως τελικά να είχαν δίκιο που έβαλαν την αγάπη στα βιβλία. Ίσως γιατί δεν θα μπορούσε να ζει πουθενά αλλού».Η περιήγηση στα παλαιοβιβλιοπωλεία θα γίνει συνοδεία ιδιαίτερων αφηγήσεων από εκλεκτούς προσκεκλημένους. Συνοδοιπόροι μας θα είναι (με αλφαβητική σειρά) οι: Γεώργιος Ασδέρης (θαμώνας παλαιοβιβλιοπωλείου), Γεώργιος Δολιανίτης (εκπαιδευτικός), Στέργια Κάββαλου (συγγραφέας), Διαμαντής Καράβολας (εκδότης-βιβλιοπώλης), Κυριάκος Κάσσης (συγγραφέας- συλλέκτης), Στέφανος Κολοβούρης (βιβλιοδέτης), Σπύρος Μαγαλειός (ρακοσυλλέκτης), Παναγιώτης Ν. Μακατσώρης (έμπορος παλαιών βιβλίων), Γιώργος Μαρκόπουλος (ποιητής), Ηλίας Μανούσος (συλλέκτης), Ροδόλφος Μορώνης (δημοσιογράφος), Χρήστος Μοσχανδρέου (επιχειρηματίας), Δημήτριος Μπαγέρης (συγγραφέας- ερευνητής), Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης (συγγραφέας), Χρήστος Νικολάκης (εκδότης), Παναγιώτης Νικολόπουλος (διευθυντής Εθνικής Βιβλιοθήκης), Jean –Bertold Orsini (συλλέκτης), Ανδρονίκη Παναγοπούλου (βιβλιοπώλης), Ιωάννης Πανουτσόπουλος (παλαιοβιβλιοπώλης-συγγραφέας), Γιώργος Παπαδάτος (παλαιοβιβλιοπώλης), Δημήτρης Ρέτσας (έμπορος παλαιών βιβλίων), Γιώργος Σπανός (εκδότης-βιβλιοπώλης), Τάκης Σπετσιώτης (σκηνοθέτης-συγγραφέας), Νίκος Σταθόπουλος (βιβλιοπώλης), Βάσια Τζανακάρη (συγγραφέας-μεταφράστρια), Βαγγέλης Τσουκάτος (φιλόλογος-συλλέκτης), Γιάννης Φαλκώνης (σκηνοθέτης), Αργυρώ Φραγκή (βιβλιοπώλης), Πάνος Χαραλάμπους (εικαστικός), Νίκος Χρυσός (παλαιοβιβλιοπώλης).

Μουσική Σήματος: Blaine L. Reininger
Σχεδιασμός Τίτλων Αρχής: Γιώργος Βελισσάριος
Μιξάζ: Δημήτρης Μυγιάκης
Εκτέλεση Παραγωγής: ΝΙΜΑ Ενέργειες Τέχνης και Πολιτισμού
Ηχοληψία: Γιάννης Αντύπας
Οργάνωση Παραγωγής: Αθηνά Ζώτου
Μοντάζ: Δώρα Μασκλαβάνου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Claudio Bolivar
Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρίνα Δανέζη
Σενάριο- Σκηνοθεσία: Νίκος Τριανταφυλλίδης
Παραγωγή: ΝΕΡΙΤ

 

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Alternative flash content

You need to upgrade your Flash Player

Get Adobe Flash player

Newsletter

Θέλετε να σας ενημερώνουμε για τις προσφορές μας και να σας στέλνουμε μέσω email τον κατάλογο μας; Γραφθείτε στο newsletter!
Όροι και Προϋποθέσεις

«Ιστορίες βιβλίων» από τις Eκδόσεις Καστανιώτη

istoriesbiblion

24 βιβλιοφιλικές ιστορίες

ΕΤ1 - Ενημέρωση

et1 2015

Ο Νικόλας Περδικάρης επισκέπτεται το Παλαιοβιβλιοπωλείο

 

ET1 - Greenteam

Green Team - ET1
δείτε το κομμάτι της εκπομπής που αναφέρεται στο βιβλιοπωλείο μας
Παρασκευή
2
Δεκεμβρίου
2022
Ανατ.: 07.26
Δύση: 17.01
Σελήνη
9 ημερών

Σήμερα Γιορτάζουν
Δεν υπάρχει σήμερα κάποια γνωστή γιορτή
Σαν σήμερα...

2 Δεκεμβρίου 1918

Θάνατος του Εντμόν Ροστάν, Γάλλου λογοτέχνη γνωστού για την ιστορία του Σιρανό Ντε Μπερζεράκ.

δείτε και άλλες ημερομηνίες...

Το καλάθι σας


Το καλάθι σας είναι άδειο
  • Διαφήμιση