Skip to Content

Garima Gospels: το παλαιότερο εικονογραφημένο θρησκευτικό βιβλίο

 

 

garima2Το 16 αιώνων δίτομο έργο πήρε το όνομα του από τον Αββά Garima, ο οποίος έφτασε στην Αιθιοπία τον πέμπτο αιώνα. Σύμφωνα με το μύθο, δημιούργησε το ομώνυμο χειρόγραφο σε μία μόλις ημέρα, μετά την ίδρυσή της Μονής, κοντά στην Adwa, στο βόρειο τμήμα της χώρας, σχεδόν στα σύνορα με την Ερυθραία.

Οι πλούσιες εικονογραφήσεις συντηρήθηκαν από ειδικούς του Ιδρύματος Αιθοπικής  Κληρονομιάς και σύντομα οι δύο τόμοι θα εκτεθούν προς τέρψιν των επισκεπτών της Μονής, ενώ υπάρχει συζήτηση για τη δημιουργία μουσείου στο χώρο.

Απεικονίσεις των Ευαγγελιστών Μάρκου, Λουκά, Ματθαίου και Ιωάννη κοσμούν το έργο, ενώ περιέχει την πρώτη ίσως  απεικόνιση χριστιανικού κτιρίου, του «Ναού των Εβραίων», όπως επιγράφεται. Οι κατοίκοι της περιοχής για χρόνια πιστεύαν ότι τα Ευαγγέλια του Garima είχαν  μαγικές ιδιότητες, κι ίσως αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο οι δυο τόμοι δεν απομακρύνθηκαν ποτέ από το μοναστήρι. Είναι γραμμένα σε δέρμα γίδας, στην αρχαία Αιθιοπική διάλεκτο Ge'ez και θεωρούνται τα πρώτα υποδείγματα βιβλίου, που συγκροτείται από 350 διαδοχικές σελίδες, στην οικεία, σε εμάς σήμερα, μορφή.

garima3Η νέα χρονολόγηση του χειρογράφου το συνδέει με την άφιξη του Αββά Garima στην Αιθιοπία από την Κωνσταντινούπολη το 494 μ.Χ., ενισχύοντας τον μύθο που θέλει τον Αββά υπεύθυνο, τουλάχιστον εν μέρει, για τη σύνταξη των κειμένων. Ο Mark Winstanley, ο οποίος συμμετείχε στην ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του, δήλωσε: «Οι μοναχοί πιστεύουν ότι το βιβλίο φέρει τις μαγικές δυνάμεις ενός ιερού κειμένου. Αν κάποιος είναι άρρωστος, του διαβάζουν αποσπάσματα από το βιβλίο για να αναρρώσει. Αν και οι μοναχοί πίστευαν πάντα την σχέση του Αββά Garima με τα ομώνυμα Ευαγγέλια, η ημερομηνία που προκύπτει από τη νέα χρονολόγηση των χειρογράφων, φαίνεται να επιβεβαιώνει τον μύθο."

Χειρόγραφο 1600 ετών που βρέθηκε σε ένα απομακρυσμένο Αιθιοπικό μοναστήρι φαίνεται να είναι το παλαιότερο χριστιανικό εικονογραφημένο βιβλίο του κόσμου. Τα Ευαγγέλια του Garima (Garima Gospels) αρχικά θεωρήθηκαν έργο του 11ου αιώνα, μετά όμως από τις νέες τεχνικές χρονολόγησης με άνθρακα η περίοδος δημιουργίας τους εντοπίζεται  μεταξύ 330 και 650 μ.Χ.

Το 16 αιώνων δίτομο έργο πήρε το όνομα του από τον Αββά Garima, ο οποίος έφτασε στην Αιθιοπία τον πέμπτο αιώνα. Σύμφωνα με το μύθο, δημιούργησε το ομόνυμο χειρόγραφο σε μία μόλις ημέρα, μετά την ίδρυσή της Μονής, κοντά στην Adwa, στο βόρειο τμήμα της χώρας, σχεδόν στα σύνορα με την Ερυθραία.

Οι πλούσιες εικονογραφήσεις συντηρήθηκαν από ειδικούς του Ιδρύματος Αιθοπικής  Κληρονομιάς και σύντομα οι δύο τόμοι θα εκτεθούν προς τέρψιν των επισκεπτών της Μονής, ενώ υπάρχει συζήτηση για τη δημιουργία μουσείου στο χώρο.

Απεικονίσεις των Ευαγγελιστών Μάρκου, Λουκά, Ματθαίου και Ιωάννη κοσμούν το έργο, ενώ περιέχει την πρώτη ίσως  απεικόνιση χριστιανικού κτιρίου, του «Ναού των Εβραίων», όπως επιγράφεται.

Οι κατοίκοι της περιοχής για χρόνια πιστεύαν ότι τα Ευαγγέλια του Garima είχαν  μαγικές ιδιότητες, κι ίσως αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο οι δυο τόμοι δεν απομακρύνθηκαν ποτέ από το μοναστήρι.

Είναι γραμμένα σε δέρμα αιγών στην αρχαία Αιθιοπική διάλεκτο Ge'ez και θεωρείται το πρώτο υπόδειγμα βιβλίου, που συγκροτείται από 350 διαδοχικές σελίδες, στην οικεία σε εμάς σήμερα μορφή.

Η νέα χρονολόγηση του χειρογράφου το συνδέει με την άφιξη του Αββά Garima στην Αιθιοπία από την Κωνσταντινούπολη το 494 μ.Χ., συμφωνόντας με τον μύθο που θέλει τον Αββά υπεύθυνο, τουλάχιστον εν μέρει, για τη σύνταξη των κειμένων.

Ο Mark Winstanley, ο οποίος βοήθησε στην ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του βιβλίου, δήλωσε: «Οι μοναχοί πιστεύουν ότι το βιβλίο έχει τις μαγικές δυνάμεις ενός ιερού κειμένου. Αν κάποιος είναι άρρωστος, του διαβάζουν αποσπάσματα από το βιβλίο για να του δώσει δύναμη. Αν και οι μοναχοί είναι πίστευαν πάντα την σχέση του Αββά Garima με τα ομώνυμα Ευαγγέλια, η ημερομηνία που προκύπτει από τη νέα χρονολόγηση των χειρογράφων, φαίνεται να επιβεβαιώνει τον μύθο."

Alternative flash content

You need to upgrade your Flash Player

Get Adobe Flash player

Newsletter

Θέλετε να σας ενημερώνουμε για τις προσφορές μας και να σας στέλνουμε μέσω email τον κατάλογο μας; Γραφθείτε στο newsletter!
Όροι και Προϋποθέσεις

«Ιστορίες βιβλίων» από τις Eκδόσεις Καστανιώτη

istoriesbiblion

24 βιβλιοφιλικές ιστορίες

ΕΤ1 - Ενημέρωση

et1 2015

Ο Νικόλας Περδικάρης επισκέπτεται το Παλαιοβιβλιοπωλείο

 

ET1 - Greenteam

Green Team - ET1
δείτε το κομμάτι της εκπομπής που αναφέρεται στο βιβλιοπωλείο μας
Τρίτη
7
Ιουλίου
2020
Ανατ.: 05.13
Δύση: 19.45
Σελήνη
16 ημερών

Σήμερα Γιορτάζουν
Κυριάκος, Κυριακή
Σαν σήμερα...

7 Ιουλίου 1930

Θάνατος του Σκωτζέζου συγγραφέα, δημιουργού του Σέρλοκ Χόλμς, Άρθουρ Κόναν Ντόϋλ.

δείτε και άλλες ημερομηνίες...

Το καλάθι σας


Το καλάθι σας είναι άδειο
  • Διαφήμιση
  • Διαφήμιση