Skip to Content

Γιώργος Ιορδανίδης. το αρχείο του κορυφαίου θεατρανθρώπου στο Ε.Λ.Ι.Α. – Μ.Ι.Ε.Τ.

 

Το πολύτιμο αρχείο του κορυφαίου θεατρανθρώπου Γιώργου Ιορδανίδη (1921-2005) που «συνετέλεσε όσο λίγοι –όπως γράφει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος– στην ακμαία, άνθουσα παράδοση του Αιγυπτιώτη Έλληνα», συγκεντρώθηκε, ταξινομήθηκε και ψηφιοποιήθηκε.

Ο Γιώργος Ιορδανίδης, όπως είναι γνωστό, υπήρξε για πολλά χρόνια σκηνοθέτης και ηθοποιός στην Αίγυπτο και επίσης διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής Θεατρικού Σχήματος, στο Κάϊρο.

Το αρχειακό αυτό υλικό έγινε αντικείμενο  δωρεάς προς το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.) –που είχε ιδρύσει ο αλησμόνητος Μάνος Χαριτάτος– του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Μ.Ι.Ε.Τ.) και συγκεκριμένα στο Τμήμα Παραστατικών Τεχνών. Την δωρεά προς το Ε.Λ.Ι.Α. – Μ.Ι.Ε.Τ. πραγματοποίησε ο γιος του Γιώργου Ιορδανίδη, σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης.

arxeio iordanidi 2

Το αρχείο που καλύπτει μία περίοδο περίπου μισού αιώνα, θα είναι πλέον προσβάσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο και θα αποτελεί εξαιρετικά σημαντική πηγή για τους μελετητές της Ιστορίας του Ελληνικού Θεάτρου αλλά και της Θεατρικής, κινηματογραφικής και γενικότερα της πολύπλευρης καλλιτεχνικής και πνευματικής δραστηριότητας του Ελληνισμού της Αιγύπτου.

Το αρχείο Γιώργου Ιορδανίδη χωρίστηκε σε 24 μεγάλες θεματικές ενότητες και περιέχει 265 φακέλους με περίπου 4.000 σπάνιες φωτογραφίες, έγγραφα, θεατρικά και κινηματογραφικά προγράμματα, αποκόμματα εφημερίδων και άλλα ντοκουμέντα που αντικατοπτρίζουν  τις ελληνικές θεατρικές παραστάσεις που σκηνοθέτησε και ερμήνευσε ο Γιώργος Ιορδανίδης, στην Αίγυπτο, τις αραβικές και ελληνικές ταινίες στις οποίες συμμετείχε αλλά και υλικό από την ευρύτερη δραστηριότητα του  όχι μόνο στην Αίγυπτο αλλά και στην Ελλάδα και στην Αυστραλία.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι επίσης το αρχείο του από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, του οποίου μαζί με τον Γιώργο Θεοτοκά και τον Σωκράτη Καραντινό, υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος και στο οποίο υπηρέτησε επί τριάντα ολόκληρα χρόνια. ως Γενικός Γραμματέας αλλά και ως Διευθυντής και καθηγητής της Δραματικής του Σχολής.

Τέλος, στο Ε.Λ.Ι.Α. – Μ.Ι.Ε.Τ. παραδόθηκαν και δύο μεγάλα κιβώτια με προσωπικά αντικείμενα και τιμητικές διακρίσεις της πολύχρονης καλλιτεχνικής και πνευματικής πορείας του Γιώργου Ιορδανίδη.

arxeio iordanidi 1

Όπως έγραψε η κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός Άννα Συνοδινού: «Ο λαμπρός Μικρασιάτης Ιορδανίδης έκανε τον άθλο της Θεατρικής διακονίας του, διδάσκοντας  150 περίπου έργα εκ των οποίων τα 90 ελληνικά, ως σκηνοθέτης και ηθοποιός. Χαλάλι τέτοιο κουράγιο, να κρατάς στην αγκαλιά σου μια ελληνική κοινότητα στην Αίγυπτο με την θεατρική Τέχνη. Διαφύλαξε πλήρες πολύτιμο γραπτό και οπτικό υλικό το οποίο θα δείχνει στο μέλλον τι έπραξαν όσοι θέλουν να «φυλάνε Θερμοπύλες».

Alternative flash content

You need to upgrade your Flash Player

Get Adobe Flash player

Newsletter

Θέλετε να σας ενημερώνουμε για τις προσφορές μας και να σας στέλνουμε μέσω email τον κατάλογο μας; Γραφθείτε στο newsletter!
Όροι και Προϋποθέσεις

«Ιστορίες βιβλίων» από τις Eκδόσεις Καστανιώτη

istoriesbiblion

24 βιβλιοφιλικές ιστορίες

ΕΤ1 - Ενημέρωση

et1 2015

Ο Νικόλας Περδικάρης επισκέπτεται το Παλαιοβιβλιοπωλείο

 

ET1 - Greenteam

Green Team - ET1
δείτε το κομμάτι της εκπομπής που αναφέρεται στο βιβλιοπωλείο μας
Παρασκευή
22
Οκτωβρίου
2021
Ανατ.: 06.43
Δύση: 17.35
Σελήνη
16 ημερών

Σήμερα Γιορτάζουν
Δεν υπάρχει σήμερα κάποια γνωστή γιορτή
Σαν σήμερα...

22 Οκτωβρίου 1919

Γέννηση της Βρετανίδας συγγραφέα Ντόρις Λέσινγκ.

δείτε και άλλες ημερομηνίες...

Το καλάθι σας


Το καλάθι σας είναι άδειο
  • Διαφήμιση